Digital Marknadsföring

6 viktiga KPI:er för webinar: så utvärderar du resultatet

Innehållsförteckning

Du har planerat, marknadsfört, genomfört ditt webinar och nu är du redo att andas ut. Gör inte det, än! Jobbet är nämligen inte riktigt klart. För att ditt webinar ska bli bättre nästa gång, och gången efter det, behöver du veta vad som funkade, vad som flög förbi obemärkt och vad du kan skippa helt.

Här är sex nyckeltal som hjälper dig utvärdera ditt webinar. Och ja, vi pratar mer än bara signups.

1. Antal registreringar (signups)

Vi börjar med det självklara: hur många som faktiskt anmälde sig till ditt webinar. Det är ett bra första mått, men det säger långt ifrån allt. För det viktiga är inte bara hur många som signade upp, utan varför de gjorde det (eller inte).

Titta på:

  • Hur många som klickade sig in på landningssidan vs. hur många som faktiskt anmälde sig.
  • Vilka kanaler som drev bäst trafik.
  • Vad i kommunikationen (ämne, rubrik, bildspråk) som kan ha påverkat beslutet att anmäla sig.

Bra signups tyder på att du valt ett ämne som känns relevant och kommunicerat det på ett sätt som fångar målgruppens intresse. Om du har svagt inflöde (dvs många som besökte landningssidan men inte anmälde sig) är det läge att se över både vinkeln, rubriken och vilka plattformar du kommunicerar på. Något i kombinationen har inte träffat rätt.  

2. Deltagare vs. no-shows

Alla som anmält sig kommer inte dyka upp, så är det bara. Men hur många av de anmälda dök faktiskt upp? Här gäller det att gräva lite bakom siffrorna, för antalet anmälda säger väldigt lite om antalet deltagare.

En närvaro runt 35–50 % brukar vara ett rimligt riktmärke för hur många som brukar delta. Ligger du under det? Då är det läge att fundera på följande:

Hur såg era påminnelser ut? Skickades de i rätt tid? Kändes de relevanta eller bara som ännu ett generiskt utskick i inkorgen?

När skedde anmälningarna? De som anmäler sig långt i förväg har en större risk att tappa bort det i bruset. Kanske behöver du en extra påminnelse just till dem.

Vad utlovade ni i kommunikationen? Höll innehållet vad rubriken lovade? Eller kändes det för brett, för ospecifikt, eller kanske bara inte tillräckligt viktigt att prioritera?

Kolla även på om du skapade någon FOMO. Alltså att det blir tydligt vilket unikt värde man går miste om man inte dyker upp. Till exempel: “Du får ta del av konkreta case, checklista + Q&A med experten” låter bättre än “Ett webinar om AI och marknadsföring”. Du fattar grejen. 😉

3. Aktiva vs. passiva deltagare

Här snackar vi kvalitet över kvantitet. 200 deltagare som sitter tysta i 45 minuter är inte lika mycket värt som 80 som chattar, klickar och ställer frågor.

En passiv deltagare är i princip osynlig för dig under webinaret, de ställer inga frågor, svarar inte på omröstningar och interagerar inte i chatten. Det behöver såklart inte betyda att de ogillar innehållet, men det betyder att du inte riktigt lyckats fånga deras engagemang. Och då är risken stor att de glömmer både dig och innehållet så fort webinaret är klart. (Visst visst, det finns deltagare multitaska med flera flikar igång under ditt webinar, men chansen är stor att de bara lyssnar med ett halvt öra.)

Aktiva deltagare däremot, de skriver i chatten, klickar på länkar, svarar på frågor och är nyfikna. Det är ett tecken på att de är mentalt närvarande och att de faktiskt bryr sig. Och ju mer engagerad deltagaren är, desto större chans att de också blir en lead, bokar ett möte eller kommer ihåg dig nästa gång de har ett behov.

Så mäter du engagemang:

  • Antal deltagare som ställde en fråga.
  • Hur många svarade i omröstningar.
  • Hur aktiv chatten var.
  • Hur länge deltagarna stannade kvar.

Och du som håller i webinaret - glöm inte att ställa frågor själv. Deltagare behöver ofta en inbjudan för att våga ta plats.

4. Klick på CTA-knappen

Här snackar vi konvertering. Hur många klickade på din Call to Action?
Oavsett om det var “Boka demo”, “Ladda ner guiden” eller “Följ oss på LinkedIn” – mät det.  

Om klicknivån är låg, kan det bero på att:

  • CTA:n var otydlig – deltagarna förstod inte vad nästa steg var eller varför det var relevant.
  • Den kom för sent in i presentationen – efter att energin redan börjat dala.
  • Den inte hängde ihop med innehållet – erbjudandet kändes inte kopplat till det man just lyssnat på.

För att CTA:n ska konvertera behöver du ha byggt upp ett tydligt “varför” genom hela webinaret. Då känns knappen inte som ett abrupt avslut, utan som en naturlig fortsättning på det du just levererat.

Hade din CTA höga klick? Snyggt! 👏🏼

5. Antal frågor i Q&A eller chatten

Det här är en av de mest underskattade mätpunkterna. Kolla lite extra på vilka frågor som ställs i chatten, och vad det är de frågar om. De kan ofta ge dig bra insikt om något var otydligt, eller om det var något som var extra intressant, som kan hjälpa dig slipa på det tills nästa gång, eller ge inspiration till ett nytt webinar!

Deltagarnas frågor kan ge dig insikter att bygga vidare på. Du kan till exempel:

  • Spara dem som input till nytt innehåll, som bloggartiklar, guider eller nyhetsbrev.
  • Titta efter återkommande teman eller pain points – det kan avslöja exakt vad din målgrupp funderar på just nu.
  • Använd dem i säljdialogen – det deltagarna frågar om i webinaret är ofta samma sak de funderar på längre fram i köpresan.

6. Fråga deltagarna

Det absolut enklaste sättet att veta hur du lyckades? Fråga. Skicka ut en kort enkät direkt efter webinaret  när allt fortfarande är färskt i minnet.

Tre frågor räcker:

  • Vad tyckte du om innehållet?
  • Vad hade du velat ha mer/mindre av?
  • Hur sannolikt är det att du rekommenderar webinaret till en kollega?

Svarsfrekvensen blir inte 100 %, men feedbacken du får är guld värd.

Ta ditt webinar från bra till bäst

Vill du vässa ditt webinar ytterligare? Här kan du läsa en artikel medfår du tips från vår webinarexpert och strateg Bisera om vad du ska tänka på när du planerar inför ett webinar. I artikeln finner du också en praktisk checklista du kan ladda ner med allt du behöver för att planera och genomföra ett framgångsrikt webinar.

Artikel: Ta ditt webinar från bra till bäst - intervju med vår webinar-expert, Bisera